Contant 8 rondalletes i 45 cançons



Joan Bibiloni ens ha tornat sorprendre amb una edició precisa i preciosa, amb uns dibuixos exquisits de Pere Pascual, de les vuit rondalles que ja havia publicat a la col·lecció Les tres taronges; a més a més, hi ha afegit els cd amb la narració de les rondalles i el text -bellament editat- de cadascuna. Així mateix, en un llibret a part, hi ha inclòs els 4 cd amb les 45 cançons que acompanyen les rondalles -que et deixen bocabadat davant l´immens camp de possibilitats que s´obrin-, amb resums per a l´educador, la lletra de les cançons i un petit diccionari de la cançó. Cal esmentar que hi ha recollides rondalles de Mallorca i Menorca -i ara està treballant amb les d´Eivissa i Formentera-, i canten les cançons, a més a més de Joan Bibiloni, Tomeu Penya, Marisa Rojas, Miquela Lladó, Miquel Mariano, Cris Juanico, Biel Majoral, Maria del Mar Bonet, Maria Pinya, Pep Miquel Camps, Agustí Baró, Guillem Sansó, Roger Pascual, Tània Pascual, Pau Debon, Maria A. Gomila, Martí Gomila, Toni Isern, Sara Montes, Joana Pons, Enric Barbat, Eva Pons, Shanti Gordi, Bep Marquès; tot un món de sons, de paraules, de músiques, de joia i alegria per assaborir l´esplèndid ventall de colors, fantasia i capacitat creativa que ens ha regalat.
Certament ens trobam davant un material que és, alhora, didàctic, d´entreteniment, per a nins, joves i adults, per a persones que acaben d´arribar o que ja dominen la nostra llengua -les possibilitats són immenses per aprofitar aquest material-, una joia a l´abast de pares i mares, mestres, professorat, padrins i padrines, on sempre hi retrobaran l´espira que et fa despertar la imaginació i la fantasia. A més a més, però, també és un material perquè els nins i nines el gaudeixin ja que l´edició és feta a consciència, amb una sensibilitat a flor de pell, amb les lletres grosses i de colors perquè es puguin llegir bé.
Avui no basta dir i saber que un material és bo i amb possibilitats: és necessari constatar-ho, explicitar-ho i comunicar-ho; cal que la gent que l´ha d´emprar s´ho cregui i n´estigui convinçuda. Nosaltres l´hem experimentat, aquest material i podem donar fe de la capacitat d´engrescar que ofereix, de les ganes de llegir i entrar dins la història -que, al cap i a la fi, és el que ens interessa-, ja que entra per qualsevol dels cinc sentits.
Les nostres rondalles, les rondalles recollides per mossèn Antoni Ma. Alcover, conformen un dels bagatges més profunds i complets de la nostra cultura popular i tradicional. Sempre que ens desviam per complementar qualsevol explicació, tanmateix ens retrobam amb el món alcoverià, amb tot el cabal d´informació i recreació que va ser capaç de congriar; un veritable tresor del qual hem d´aprofitar encara molts de racons i moltes experiències per entendre el jou i les beaces de la nostra manera de ser i d´entendre el món, de viure i de riure, de plorar i d´amistançar-nos, i de morir, també. Hi retrobam totes les nostres cabòries i dèries, les ànsies d´esdevenir un col·lectiu diferent i únic, però relacionat amb la resta del món, perquè les rondalles són universals i es repeteixen en totes les cultures.
I Joan Bibiloni ens ho presenta amb la naturalitat amb què es conta una rondalla, amb la sensibilitat amb què es canta una cançó, amb la pedagogia amb què volem transmetre uns sabers, i uns procediments, i unes actituds i valors. En Joan treballa sense sabates, amb els dits a flor de pell, per no fer renou, com si caminàs a les palpentes i només es guiàs amb el que li dicta el cor.
Una altra vegada, enhorabona, Joan, per haver sabut contagiar la teva il·lusió a tantes persones col·laboradores i que han cregut amb tu; i gràcies perquè tots nosaltres podrem gaudir del treball immens que has anat congriant।
Felip Munar i MunarDiario de Mallorca, 09 de novembre de 2007