... Cap a on?

Disculpareu la retòrica que prova de fer entenedor l'esdevenir del pensament personal i el pensament col·lectiu en els temps que corren. Dic em disculpareu per la dissertació que em proposo fer sobre els nous usos relacionals que s'ens presenten gracies a l'allau de noves tecnologies i la possibilitat de col·laborar en xarxa.
La recorreguda dita de "Sols se que no se res", atribuïda a Sòcrates, que sembla continuava dient: "a diferencia d'aquells que diuen saber-ho tot"; se'm presenta a la memòria com a caricatura de la situació d'esglai social davant la incertesa ens els canvis que ens ha tocat en sort presenciar, i al mateix temps m'entusiasma la possibilitat de recerca col·lectiva (Pierre Lévy).
M'he decidit a encapçalar aquest escrit amb la qüestió de "Cap a on?" a conseqüència de que si bé, personalment, faig costat la visió optimista que ens situa en un continu procés de maduració social, no està de més llançar la pregunta al núvol per a intentar esbrinar les fites que ens podríem, podem, o hem de proposar plegats.
M'he permés anar a visitar la Viquipèdia, a la recerca de contextualitzar entorn a societat i tecnologia, i m'hi he trobat una no gens meinspreable aportació col·lectiva de coneixement. Us en recomano la lectura, atrevint-me a extreuren el paràgraf destacat:

"Les tecnologies de la informació i la comunicació no són cap panacea ni fórmula màgica, però poden millorar la vida de tots els habitants del planeta. Disposem d'eines per a arribar als Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, d'instruments que faran avançar la causa de la llibertat i la democràcia, i dels mitjans necessaris per a propagar els coneixements i facilitar la comprensió mútua" (Kofi Annan, Secretari general de l'ONU, discurs inaugural de la primera fase de la WSIS, Ginebra 2003)[1]"

Us he de comentar, resulta il·lustratiu, que mentre tafanejava a Internet m'he capficat en llegir un dels darrers posts de Dolors Reig a El Caparazon, Everyware, Internet of things, visualización de datos y Sociedad científica, el qual, afegit a aquest sentiment d'haver d'aportar allò que em volta pel cap, m'ha empés a escriure aquestes ratlles amb la voluntat de col·laborar a entre tots fer possible un mon millor.

Tampoc fa massa dies em felicitava d'una singladura en xarxa sobre "Consultoria artesana", ressenyat al Buzz per Dolors Reig i Anna Cabañas entre altres que després he començat a seguir, que amb la seva declaració de principis em convencia de que això avança positivament ...

... Cap a on?

1 comentari:

Odilas ha dit...

Vaja! Gràcies per la profunditat de la reflexió. Estem tots (alguns) plens de dubtes, però mentre ens deixin, seguirem imaginant noves (o velles) formes de conviure millor.
Salut